Aquesta és la història d’una familia i la seva passió

“Quan segueixes el raïm des de la vinya, l’acabes estimant”

Antoni Capdevila Pujol (1909-1964), fundador Caves Blancher
1935-1955

Els origens

El 1935 Antonio Capdevila Pujol i la seva esposa Teresa Blancher Solanes adquireixen en propietat la finca i Masia Can Canjon, al terme municipal de Teià (Barcelona). Estava situada a la comarca del Maresme, zona molt típica de vins blancs, inclosa en les D.O Alella i cava, per tal de poder fer realitat una de les seves il·lusions: elaborar els seus propis vins i caves.

L’Antoni Capdevila tenia molt bona amistat amb l’enòleg Àngel Escudé, qui va assessorar-lo en els primers passos a fer. En primer lloc, van modificar la finca, aplanant-la per a construir-hi diferents terrasses en set nivells, i eliminant les pendents per a fer les tasques agrícoles amb més comoditat.

Quan els primers ceps van començar a donar fruits, van elaborar el primer cava que reposaria durant molts anys a la bodega de la Masia Can Canjon, construïda el 1848. L’èxit d’aquest primer cava i les continues visites a la capital del cava, en les quals va establir amistat amb la família Planas (viticultors i comerciant de vi a granel des de finals de 1800 i primers elaboradors d’esperit de vi embotellat per a farmàcies), el van impulsar a construir Caves Blancher. Va situar-les al centre de la capital del cava, Sant Sadurní d’Anoia.

1955-1970

Les primeres vinificacions

La construcció de la bodega va començar el 1952. Estava situada al centre del poble i orientada cap al nord per aprofitar l’aire fresc procedent de les muntanyes de Montserrat, ideal per a la temperatura de la bodega. La bodega es va construir amb la típica volta catalana. Repartida en cinc plantes, les dos últimes subterrànies on la temperatura oscil·la entre 16 i 21 graus, ideals per a la criança de caves i vins.

Antonio Capdevila Pujol l’any 1959 va atorgar la direcció de la nova empresa al seu nebot Josep Carbó Capdevila i a la que més endavant es convertiria en l’esposa d’aquest, Mercè Planes Oliver. Tots dos ja formaven part del projecte des de l’inici de la construcció de la bodega.

Amb el raïm procedent de la Masia Can Canjon i el que compraven a diferents viticultors del Penedès, van començar les primeres vinificacions a les pròpies caves, dotades aleshores de màquines d’última generació. Anys més tard, ja amb una mica més d’experiència, es començaria a portar el control de les vinyes.

De manera molt artesanal, van començar els primers tiratges i el 1959 va sortir la primera ampolla al mercat amb el nom d’Extra Semi. El 1960 l’ Espumós Semi, i el 1961 el Brut Natural. Amb aquest darrer, quedava completa la primera gama de productes Blancher.

Va ser a finals dels anys 70 i amb experiència adquirida, quan les Caves Blancher van llançar les primeres campanyes publicitàries.

1970-1985

Expansió nacional

A principis dels anys 70 i després dels primers anuncis publicitaris, l’empresa va començar a cercar nous mercats fora de Catalunya. La Comunitat valenciana, Andalusia i Madrid van ser els primers llocs on Blancher es va consolidar, aprofitant el boom turístic d’aquells moments. També va ser aleshores quan es va fer la primera exportació a Itàlia.

Gràcies al gran èxit de vendes es va ampliar la gama de productes llançant al mercat el Gran Reserva Semi i el Rosat Semi. També es van començar a embotellar les primeres ampolles de ½ i de ¼ de litre.

El 1972 va ser l’empresa pionera en transportar raïm en caixes de plàstic amb poca quantitat per a garantir la màxima qualitat en el producte. A finals dels anys 70, va sortir al mercat el primer vi blanc elaborat a la casa, denominat Denario.

A l’inici dels anys 80, amb l’aprovació per part de la CEE del cava com a producte amb Denominació d’Origen (D.O), va començar una nova era es va començar a comercialitzar amb molta força l’especialitat Brut. El 1982 va néixer el Brut Grapa, actualment Brut Especial, un dels millors referents de la casa. Aquest cava va ocupar el buit existent que hi havia entre el Semi i el Brut Natural. Des dels seus inicis va tenir molt bona acceptació entre els clients. Durant aquell mateix any, es va completar la gama amb el Rosat Brut Nature.

El 1984 la família Carbó, segona i tercera generació de la casa, va voler rendir homenatge a la seva tieta Teresa Blancher i Solanes, que havia mort feia molt poc temps, i al seu marit Antonio Capdevila i Pujol, fundadors de Caves Blancher, traient al mercat el cava denominat Brut de la Tieta, el cava més premiat i amb millor crítica de la casa.

1985-2000

Tercera generació

1985: la tercera generació entra en escena. Els germans Carbó Planas, que han viscut el cava des que van néixer, comencen a col·laborar a nivell professional. Josep Carbó s’incorpora al departament de vendes després d’haver fet diversos cursos.

1987: Ramon Carbó s’incorpora al departament de producció, després de cursar estudis d’enologia al Museu del Vi i la Vinya de Madrid. I un any més tard, el 1988, Enric Carbó s’incorpora al mateix departament finalitzats els mateixos estudis.

1990: sota el control dels germans Ramon i Enric Carbó Planas, els departaments de Viticultura i Enologia comencen a vinificar per parcel·les (terrois) per separat, aconseguint així una bona traçabilitat del producte. Des d’aquest moment, el 90% de la collita procedeix de les mateixes vinyes, la qual cosa garantirà la màxima qualitat i homogeneïtat en els nostres elaborats.

1993: es comença a reformar la bodega, dotant-la dels últims sistemes d’elaboració.

1995: s’inaugura el Museu Blancher amb motiu del 40è aniversari de la bodega. Allà s’hi podran apreciar les primeres màquines utilitzades, premis obtinguts, obres d’art dedicades i una valuosa col·lecció fotogràfica.

1997: els germans Ramon i Enric, creen el cava Capdevila Pujol, sent un dels productes amb millor crítica i més èxit de la casa.

2000-ACTUALITAT

Replantació de vinyes

Des de finals dels 90 fins a principis dels 2000, vam començar la replantació de moltes de les nostres vinyes. S’utilitzaria des d’aleshores el sistema en espatllera, per tal de treballar molt millor i poder garantir una millor qualitat. Entre les vinyes replantades hi ha les de Vilobí i Teià.

Per fer front a l’erosió produïda pel pas del temps, es reformen totes les parcel·les que composen les vinyes de Teià, de la varietat Pansa blanca, raïm primordial per als nostres caves.

A finals del 1999 es presenta una edició limitada de 1000 unitats del Màgnum Blancher de la Tieta, un producte amb més de 60 mesos de criança, elaborat exclusivament per donar la benvinguda al nou mil·lenni.

A finals del 2003 es reforma la sala de desgorjament i es completa la reforma de la bodega, incorporant els últims dipòsits de fermentació controlada.

El 2006 s’utilitza per primera vegada una ampolla amb format especial, pel nostre cava Teresa Blancher de la Tieta, que surt al mercat el desembre de 2009.

A nivell comercial, la gran aposta pels pròxims anys és l’enoturisme, un fenomen que va en augment. Cada vegada són més les persones interessades en la cultura del vi, la terra, el tast, la història i els maridatges.

Actualment disposem dels següents serveis per als visitants: sales de tast, visites a les caves, Museu i Botiga.