Aquesta és la història d’una familia i la seva passió

“Quan segueixes el raïm des de la vinya, l’acabes estimant”

Antoni Capdevila Pujol (1909-1964), fundador Caves Blancher
AQUÍ NEIX BLANCHER

Vinyes

Controlar el raïm des de la vinya per poder garantir la màxima qualitat” , amb aquest lema del nostre fundador Antoni Capdevila Pujol hem treballat totes les generacions de Caves Blancher.

El control de la vinya és primordial per a nosaltres, ja que així podem certificar la qualitat i l’evolució del raïm. Aquest és el principal motiu que ens ha fet apostar per controlar tot el procés de la vinya. Vinifiquem les parcel·les (terrois) per separat, duent a terme una bona traçabilitat del producte.

Des de fa molts anys, més del 90% de la nostra collita, procedeix de les mateixes vinyes, per així poder garantir la qualitat i el gust dels nostres elaborats.

Tots els raïms que s’utilitzen per elaborar els vins i caves Blancher han estat premsats i fermentats a la nostra bodega, situada a ple centre de Sant Sadurní d’Anoia, dotada d’unes instal·lacions amb tècniques d’elaboració d’última generació.VILOBÍ DEL PENEDES (D.O. Cava i D.O. Penedès)
Varietats: Xarel.lo, Macabeo, Parellada. 

SANT QUINTÍ DE MEDIONA (D.O. Cava i D.O. Penedès)
Varietats: Parellada, Macabeo, Ull de llebre, Merlot.

ORDAL (D.O. Cava i D.O. Penedès)
Varietats: Macabeo, Xarel·lo i Parellada.

TEÌA (D.O. Cava i D.O. Catalunya)
Varietats: Pansa Blanca.

COM ES CREA BLANCHER

Elaboració

La verema comença a mitjans d’agost i acaba a finals de setembre. El raïm es cull quan es troba en el seu punt òptim de maduració i després d’una prèvia selecció en la mateixa vinya. Només arribarà a la bodega el raïm que es trobi en perfecte estat. El transport es fa en remolcs d’acer inoxidable de poca capacitat, per a no fer malbé la qualitat del raïm.

El premsat es realitza amb premses neumàtiques, a poca pressió per no fer malbé el raïm i així poder obtenir un millor most flor i d’alta qualitat, ideal per elaborar excel·lents vins i caves. El most fermentarà en dipòsits d’acer inoxidable amb una capacitat màxima de 15.000 litres i a una temperatura de 16ºC (fermentació controlada).

A finals d’any comencem a realitzar els primers cupatges (barreja de diferents tipus de vins) per aconseguir una línia de sabor i qualitat fidel a l’essència artesanal que ha caracteritzat els vins i caves de Blancher en aquests últims anys.

Aconseguits els cupatges, s'afegirà sucre i llevats, després procedirem a embotellar el vi per tal que faci una segona fermentació dins de les nostres caves, situades a 16 metres de profunditat i entre 16 i 19 graus de temperatura, ideals per aquest tipus de fermentació. Com a norma, l’ embotellament es fa entre els mesos de febrer i març, que és quan considerem que els nostres vins han aconseguit el punt òptim per a elaborar un cava excel·lent.

AQUÍ ENVELLEIX BLANCHER

Criança

La tranquil·litat, la foscor i la temperatura ambiental fan que les ampolles dels vins i caves Blancher aconsegueixin l’entorn adequat per adquirir una òptima criança. Col·locades a les tradicionals rimes, van evolucionant dia a dia. Se’ls controla periòdicament per seguir la seva evolució i així conèixer el moment òptim per a la seva comercialització.

El remogut en els pupitres es fa de manera manual durant aproximadament tres setmanes, aplicant diàriament un moviment de rotació i elevació a cada ampolla per tal que els sediments vagin reposant sobre el tap i això en faciliti la seva posterior extracció.

Per a extreure els sediments, utilitzem les millores i més innovadores tècniques de desgorjament. Després se li afegirà el corresponent licor d’expedició (fórmula secreta que es transmet de generació en generació), i finalment taparem les ampolles amb el típic tap de suro i s’etiquetaran per a ser comercialitzades.

Tots els nostres caves tenen una criança mínima de 18 mesos i una mitjana d’edat de 30 mesos, obtenint així segons la D.O. Cava els certificats de Reserva o de Gran Reserva.

Tant els vins blancs com els negres, estan elaborats amb les varietats de la D.O. Penedès. Els negres tenen una criança mínima de vuit mesos en barriques de roure francès i americà.

I així s’arriba al punt final de la nostra labor. Des de l’inici al cep, fins al final en el desgorjament (el cava) o l’embotellament (el vi), han passat un mínim de dos anys, havent empleat tot el nostre esforç i coneixement perquè vostè pugui gaudir amb els nostres productes.